AMALGAMSKE plombe

 

Toksične
bombe v vaših ustih!?

„Če bi izpustil ta termometer z živim srebrom, vsi vi, ki ste sedaj v studiu, bi ga morali zapustiti. Torej, premislite, če je živi srebro toliko nevarno, ko se razbije termometer, kako to, da ni nevarno v naših ustih?“ – s temi besedami je dr. Oz začel svojo oddajo o toksičnosti živega srebra v amalgamskih polnilih, ki jih številni med nami še vedno imajo v svojih ustih.


O kontroverzi uporabe amalgamskih plomb so tako spregovorili tudi v eni najbolj gledanih medicinskih show oddaj na svetu in so mnogi gledalci šele tedaj dojeli, kakšna je sestava srebrne zalivke v njihovih ustih, ocena pa je, da celo 100 milijonov Američanov v svojih ustih ima to potencialno strupeno bombo.

Leta in leta se v svetovnih stomatoloških krogih vodijo razprave o varnosti amalgamskih plomb, pri čemer se je v njihovo obrambo vestno dvignila American Dental Association (ADA), medtem ko se ugovori tistega dela stroke, ki meni, da je uporaba amalgamov neupravičena in nevarna, v glavnem zavračajo kot prenapihnjeni in neutemeljeni. Z lahkoto lahko rečemo, da je vprašanje amalgamov „stomatološki vroč krompir“, ne samo v Ameriki, temveč tudi v naši državi, ki je stomatologe razdelil v dva tabora: tiste ZA in tiste PROTI.

AMALGAMSKA PLOMBA - ZAMJENA I POSLJEDICEŽivo srebro izaziva nevrološke,
kronične bolezni in duševne motnje

Dentalni amalgami so sestavljeni iz štirih vrst kovin: živega srebra, srebra, bakra in kositra, s tem, da je živo srebro obenem tudi najbolj strupen element od teh štirih, vsebovano pa je v največjem odstotku – več kot polovico skupne teže polnila zajema živo srebro. Včasih se je celo verjelo, da je živo srebro „zaprto“ v zalivko, toda strupeno izhlapevanje živega srebra s površine polnila je vendar dokazano, pojavlja pa se največ, ko umivamo zobe, jemo, pijemo ali pa škripljemo z zobmi v snu. Izhlapevanje živega srebra je opazno tudi pri poškodovanih in počenih polnilih.

Živo srebro je močan nevrotoksin, ki deluje na centralni nervni sistem, izziva nevrološke, avtoimunske in številne kronične bolezni, kot tudi duševne motnje. Vprašanje, okoli katerega se že dalj čas lomijo strokovna kopja, je naslednje: ali je zares izhlapevanje živega srebra iz amalgamov toliko nevarno za zdravje, da lahko sproži celo vrsto zdravstvenih problemov, vključno z rakom, boleznijo ledvic, problemi s ščitnico, imuniteto, multiplo sklerozo, kardiovaskularnimi problemi, migreno, dermatološkimi problemi, kronično utrujenostjo, nihanjem razpoloženja, anksioznostjo in Alzheimerovo boleznijo?

Dr. Johnathan B. Levine je eden izmed tistih stomatologov, ki že čez 20 let v svoji praksi ne uporablja amalgamov, ravno zaradi prepričanja v njihovo strupenost ter pogosto v svojih nastopih izraža osupljivost nad dejstvom, da v Ameriki še vedno 47% stomatologov pacientom vgrajuje amalgamska polnila. Če imajo amalgamske plombe, Dr. Levine pacientom svetuje, da premislijo o njihovi odstranitvi, toda naj bodo tudi pozorni na simptome, kot je tremor, izguba spomina, težave s koncentracijo ali koordinacijo gibov, ker bi ti simptomi lahko kazali na zastrupitev z živim srebrom.

 

Norvežani, Švedi in Danci
že prepovedali amalgamske plombe

Veliki nasprotnik prepovedi amalgamskih plomb je organizacija American Dental Association (Američko Združenje Stomatologov), ki trdi, da se živo srebro iz amalgamskih polnil sploh ne absorbira v organizem, toda z Američani se nikakor ne strinjajo evropske države, kot so to Norveška, Švedska, Nemčija, Danska in ameriška soseda Kanada, ki so že bodisi prepovedale, bodisi pa priporočajo zmanjšano uporabo dentalnih amalgamov, zlasti pri otrokih in nosečnicah. Omenjene Skandinavske države niso prepovedale uporabo amalgamov samo zato ker menijo, da so nevarni za ljudi, temveč tudi zaradi tega, ker obstajajo tudi zelo resne raziskave o nevarnosti živega srebra iz odstranjenih amalgamskih polnil za okolje.Kaj pravi znanost?

Ko sem pisala ta članek, sem naletela na ogromno število raziskav o amalgamskih polnilih z živim srebrom. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed pubmed Ena raziskava je pokazala, da je izotop živega srebra, kot del amalgamskega polnila, vgrajen v zobe odrasle ovce in zatem detektiran v različnih organih, največ pa v pljučih, čeljusti in gastrointestinalnem sistemu živali. Koncentracije živega srebra v ledvicah in jetri živali so se skorajda takoj po vstavljanju polnila ekstremno povečale.

Podobna raziskava je bila opravljena tudi na opicah ter so se tudi pri njih, hitro po postavljanju polnila, naglo povečale koncentracije živega srebra v ledvicah, gastrointestinalnem traktu in čeljusti.

Dr. Gary Null in dr. Martin Feldman so leta 2002 javnosti predstavili dokaz, da živio srebro nenehno curlja iz amalgamskih plomb, ter je zaradi tega, pri nekaterih posameznikih, nivo živega srebra 10-50-krat večji od dovoljene koncentracije. Italijanski raziskovalci iz Catholic University v Rimu so pa potrdili, da pacienti, ki imajo probleme s srcem, imajo v svoji srčni mišici zelo povišane nivoje živega srebra. Naletela sem tudi na raziskave, ki povezujejo multiplo sklerozo in živo srebro, bolezen ledvic in živo srebro, depresijo in živo srebro, izpadanje las in živo srebro – toda, preveč jih je, da bi jih sedaj vse naštevali. Seveda, naleteli smo tudi na tiste raziskave, ki menijo, da je uporaba živega srebra popolnoma varna, celo tudi pri otrokih.

Hrvaški toksikolog dr. Plavšić tudi sam trdi, da je popolnoma prepričan, toda meni, da se zaradi amalgamskih plomb iz živega srebra ni potrebno bati zastrupitve z živim srebrom in dopušča možnost, da gre za „trgovinske vojne“ glede na to, da so amalgamske plombe cenejše od novih polnil.

 

Brez panike, toda prav tako
ne vstavljajte novih amalgamskih polnil

Po vseh preučenih materialih, izjav FDA, ADA, zdravnikov, ki podpirajo tezo za in zoper amalgamov, pregledanih raziskav - je moje stališče, da ni treba ravnati panično, če že imate amalgame, toda niti tvegati z novimi amalgamskimi polnili, ker obstaja dovolj novih in nestrupenih materialov, pri katerih ne vam ni treba razbijati glave o potencialni nevarnosti za zdravje. Svojih nekoliko starih polnil sem odstranila, toda šele ko sem se dobro informirala, kateri je najbolj varen način, da se to naredi. Pred in nekaj tednov po odstranitvi amalgamov sem v prehrano vključila algo Chlorello(Bio Bio trgovine), ki je znana ravno po lastnosti vezanja toksičnih kovin in zares nisem občutila niti enega simptoma, ki bi ga lahko povezala z morebitno zastrupitvijo z živim srebrom.

 

Kaj pa pravijo
hrvaški stomatologi?

O amalgamih smo se pogovarjali tudi z dr. med.dent. Zdenkom Trampušem iz Ortoimplanta, ki nam je povedal: - Morate vedeti, da je živo srebro najbolj strupeni neradioaktivni element na Zemlji. Paciente se hoče prepričati, da t.i. “srebrna plomba”, ki pravzaprav vsebuje 50% živega srebra in povsem malo srebra, ni nevarna kadar je v vaših ustih, toda to nikakor ne drži. Nove amalgamske plombe se nikoli ne bi smele vstavljati nosečnicam, otrokom in osebam s poškodovanimi ledvicami ter seveda priporočam, da se stari amalgami odstranijo, vendar jih ni dobro odstranjevati pogosto, niti preveč naenkrat, ker je tudi to šok za organizem - koncentracija živega srebra v krvi se enormno poveča, ko se odstranjujejo. Priporočam kontinuirano odstranjevanje vsaka 2 meseca po 2-3 kosa – poudarja dr. Trampuš.


Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr