ZOBNI VSADKI - pitanja

 

Ali sem kandidat
za zobne vsadke?

Skoraj vsi tisti, ki so izgubili zob, nekoliko zob ali vse zobe, so kandidati za dentalne vsadke. Stroka je dejansko naredila veliki napredek v sposobnosti dentalne restavracije. Konvencionalne protetične kronice, mostovi, parcialne in polne proteze sedaj veljajo kot zastarele in staromodne, v primerjavi z bolj učinkovitim tretmajem za krepitev stomatologije s pomočjo dentalnih vsadkov za podporo. V številnih primerih, uporaba kronic, mostov in protez ni sprejemljiva rešitev. Vsadek ima lahko zelo naraven videz. Restavracija tehnike z vsadki je najboljši izbor za vaše naravne zobe! Seveda, posamezen pacient ima specifične potrebe. Zdravniki iz Ortoimplanta bodo popolnoma ocenili vsakega kandidata, zaradi ugotovitve najustreznejšega plana zdravljenja. Dr. Trampuš bo ocenil specifične pogoje pacientov in določil stomatološki pristop k zdravljenju, ki bo dolgoročno dosegel najboljše funkcionalne in estetske rezultate.

 

Koliko dolgo traja
postavljanje vsadka v Ortoimplantu?

Dr. sc. Trampuš, master za oralno kirurgijo / implantologijo, s svojim timom strokovnjakov dentalne medicine, ki ima napredne stopnje. Več desetletij izkušenj v implantologiji je naša najmočnejša točka. Dr. Trampuš je certificiran v Združenih Državah Amerike (UCLA), večina naših zdravnikov specialistov pa so certificirani v tujini.

 

Zakaj se za Ortoimplant
uporabljajo zobni vsadki in komponente
Keystone Dental?

Več deset, če ne tudi več sto podjetij po vsem svetu proizvaja dentalne vsadke in njihove komponente. Toda, Keystone je vodilni ponudnik izdelkov za dentalne vsadke visoke kakovosti, je zanesljiv in varen, zlasti za uporabo pri aplikacijah pod nazivom "Neposredna funkcija" (vsadkov in zob v enem dnevu). Keystone (Lifecore Biomedical) ima prav tako, kot podjetje, ki je naredilo prvi umetni kolk, veliko izkušenj v osteointegraciji

 

Kdo je idealen
kandidat za operacijo all-on-4?

Kandidati za kirurgijo All-on-4TM so pogosto starejše osebe in tisti, ki ne morejo na operacijo kosti. Ta skupina ima nasploh osteoporotične kosti in na opisani način običajno obstaja prisotnost atrofije čeljusti. "Ničesar ni levo!" je pred kratkim povedal pacient. Bolniki s to boleznijo imajo nestabilne proteze in veliko nelagodje tekom hranjenja. Toda, tisto kar je pacient rekel, ni res. Tam je vedno nekaj. Če oseba ni imela tumorja ali resne nesreče, v kateri je popolnoma izgubila čeljust, je tam vedno "nekaj" za delati.

 

Koliko traja ozdravitev
po vsadkih ( in All-on-4)?

Obdobje okrevanja, po kateremkoli kirurškem posegu, se spreminja glede na postopek in posamezne tolerance pacienta. Na vprašanje v zvezi s postopkom all-on-4TM se lahko odgovori na naslednji način: 1) zdravila zoper bolečin na recept so običajno potrebna 2-3 dni; 2) oteklina, povezana s postopkom je spremenljiva, vendar je to običajno zadnja kaplja v prvih 24-36 urah, vrača se v normalo, stabilna v roku 3-5 dni; 3) pacienti imajo pogosto možnost, da se vrnejo na delo 2-3 dni po operaciji, če oteklina na obrazu ni problem; 4) pacient prav tako lahko nadaljuje z normalno telesno aktivnostjo in vadbo približno ob istemu času, na podlagi osebne tolerance.

 

Ali so možni posegi
na obeh lokih v istem dnevu?

Zahvaljujoč "all-in-one" naše klinike in vsem našim tehnološkim prednostim, lahko enostavno izvedete primer "dvakratni lok" v enem dnevu, z istimi izrednimi rezultati. Naši zdravniki bodo ob vas tekom celotnega postopka, vse dokler ne dobite nove zobe, prvi korak do nove kakovosti življenja. Naši zdravniki in tehnična podpora tima so strokovnjaki za udobje pacienta, ter bodo zagotovili, da se počutite kot član družine, dokler ste v naši skrbi.

 

Koliko boleč
je poseg All-on-4?

Kot tudi pri vseh operacijskih posegih, obstajajo različne stopnje nelagodja. Pri sprožitvi postopka All-on-4 je običajen ustni sedativ, samo zaradi udobja pacienta. Zdravila so v pripravi za dneve po operaciji. Številni pacienti, ki so šli skozi vstavljanje dentalnih vsadkov, so prijetni presenečeni koliko minimalno je nelagodje, ki se čuti tekom postopka, večina pa se vrne na delo po nekaj dneh, če ne tudi dan kasneje. Normalno je, da je v zgodnjih dnevih prisotna oteklina, ki se zdravi z rituali medicinskega spa, z ledom in običajnimi zdravili zoper bolečin.

 

Kaj razlikuje
All-on-4 od mobilne proteze?

Mobilna proteza je protetično pomagalo, ki jo kontrolira pacient in se mora vaditi za čiščenje in vzdrževanje. Proteza se izdeluje iz akrilatnih smol, s konfekcijsko izdelanimi zobmi ter je povezana s stiskači (drukerji), na katerih so kronice. Sedaj obstajajo realne opcije, ki prispevajo k renoviranju Vašega nasmeha. Dostopna in dokazana opcija je All-on-4TM. All-on-4TM omogoča nove zobe, ki se nahajajo na štirih vsadkih v čeljusti, njihov videz in funkcija sta kot pri naravnih zdravih zobeh. Pravzaprav, zobni vsadki so najbližji temu, da imamo naravne zobe. Implantati preprečujejo umikanje, oz. propadanje kosti, ker prenašajo sile žvečenja fiziološko na kostne gredice (trajektorije). Podobno lahko danes povlečemo paralelo v ortopediji. Namreč, paciente z operiranimi kolki dvigujejo iz postelje že tretji dan po operaciji, da bi okrevanje bilo čim hitreje in čimbolj fiziološko. Skratka, lahko rečemo, da s spravljanjem vsadkov v funkcijo, spravljamo v funkcijo tudi okolno kost, ker pa funkcija zagotavlja fiziološke procese, na ta način pravzaprav implantat posredno varuje stabilni volumen in kakovost okolne kosti, kot tudi naraven zob.

 

Koliko močni bodo moji
novi zobje? Ali bom lahko lažje
jedla, kot z mobilno protezo?

Imeli boste možnost jesti ne da bi morali skrbeti zaradi izpadov in izgub zob. Moč ugriza z vsadki je daleč bolj superiorna od proteze. Novi most nosi vsadek in se lahko očisti kot naravni zobje, s ščetkanjem in čiščenjem z zobno nitko - v ustih. Samo vaš zdravnik lahko odstrani protezo za izredno vzdrževanje, če bo potrebno. Sedaj imate alternativo stalnih protez in / ali delnih in jamstvo uspeha v življenju in ste lahko brez skrbi.

 

Povedali so mi, da imam
veliko izgubo kostne mase, kostnih
presadkov in da ne bom mogla nositi
svojih umetnih zob več mesecev. Ali
mi lahko ponudite tretma, ki ne zahteva,
da grem okrog brez svoje proteze?

Zaradi dizajna in narave vsadkov, ki se uporabljajo s tehniko All-on-4TM, boste samo v ekstremnih primerih morali nadgraditi kost (augmentacija). Če je tako, smo razvili in uspešno uporabljamo protokol za paciente s težjimi primeri izgube kostne mase, ki ne zahteva, da pacient gre okrog brez zob. Da bi lahko točno ocenili rešitev, primerno za vsakega posameznega pacienta, edini način je da naredimo diagnostični test in da konzultiramo specialista ortodonta.

 

Kaj lahko jem po operaciji?

Modificirana prehrana je potrebna dokler ne dobite fiksni del, z osnovno 10-letno garancijo. Obdobje čakanja fiksnega dela je v razponu od 2 do 6 mesecev, ter ga določi dr. Trampuš. Medtem lahko pojeste vse, kar lahko izrežete tudi z vilicami. Začasne kronice, ki jih dobite na prvem pregledu, so izdelane za obdobje nekaj mesecev.