FUNKCIJSKA stomatologija

 

V stomatološki kliniki Ortoimplant Dental Spa poseben pristop vključuje ustvarjanje in preučevanje odnosov med zobmi in njihovega vpliva na zdravje v celoti. Posebna pozornost je namenjena celovitim diagnozam, da bi se lahko obnovilo ravnovesje celotnega organizma.

Naloga človeških zob in človeškega zobovja ni drobljenje hrane. Zobovje dejansko pri številnih duševnih stanjih igra pomembno vlogo. Kadar se človek nečemu veseli in smeje, kaže zobe. Tisti, ki jih nima ali ima slabe zobe, se pogosto ne more več od srca smejati.

Tudi duševni problemi ali težave so v večkratni povezavi s zobovjem in procesom žvečenja. To je vidno tudi iz mnogih izrazov in pregovorov: Prežvekovati probleme. Pregristi si pot skozi težave. Ko si v stiski, stisni zobe. Ko smo besni, škripljemo z zobmi. Kakšen pa je ravno ugriz pri večini ljudi, da se tega sploh ne zavedajo. Slabe navade pri ugrizu lahko – enako kot tudi škripanje z zobmi – pripeljejo do težkih poškodb zobovja in končno tudi do izgube posameznega ali več zob.


Kako lahko prepoznate, ali sami pri duševnih
in telesnih naporih izvajate takšne gibe pri ugrizu,
ki so lahko že povzročili poškodbe?

Ni redkost, da se kot prvi znak s stresom ali duševnimi težavami pogojene preobremenitve zobovja pojavijo glavoboli v predelu senc, bodisi da so prisotni že zjutraj, bodisi da se tekom dneva lahko okrepijo, oziroma se pojavijo zvečer.

Če opazite karkoli od zgoraj navedenega, bi se o tem morali posvetovati s stomatologom Dr. Zdenkom Trampušem DDS, enim od utemeljiteljev prve Hrvaške Znanstvene delovne skupine za funkcijsko terapijo čeljustnega zgloba. Preden to naredite pa lahko z enim majhnim «trikom» sami ugotovite, ali preobremenjujete svoje zobe. Na delovnem mestu, v avtu pod vzvratnim ogledalom in doma, na različnih mestih, na katerih intenzivno delate, pričvrstite bele kartone, velikosti poštne dopisnice z rdečo točko, ali z rdečim križcem na sebi. Ko slučajno med delom pogledate v te markacije se vedno vprašajte: «Kaj ravnokar delam s z zobmi, jezikom in ustnicami?» Normalno je, da se pri tem vaši zgornji in spodnji zobje ne dotikajo, da vam jezik nikjer ni pritisnjen na zobe, temveč da sproščeno leži z vrhom za spodnjimi zobmi in da ustnice niso stisnjenje ali vsesane med zobmi.

Vse kar odstopa od tega normalnega stanja, povzroča poškodbe na vaših zobeh. Rezultat vašega opazovanja bi morali pri naslednjem obisku sporočiti vašemu stomatologu. Do nevarnih obremenitev vaših zob lahko pride tudi v snu. Na to prav tako napeljujejo glavoboli ali bolečine v obrazu pri bujenju. Če bolj pogosto opazite te pojave, bi morali čimprej poiskati svojega stomatologa. In v tem primeru, nekaj dni pred obiskom zdravnika, naredite zgoraj opisani poskus z rdečo točko. Tako boste zdravniku olajšali odkrivanje vaših motenj in iskanje možnih načinov pomoči.