OZONOTERAPIJA

 

Zobna klinika v Zagrebu na Hrvaškem "Ortoimplant Dental Spa" pri stomatoloških posegih uporablja terapijo z ozonom že polnih sedem let

Ozonoterapija ali terapija z ozonom, visoko aktivno obliko čistega kisika, je naravna terapija, ki se vse bolj pogosto uporablja v medicini in stomatologiji, v namen regeneracije poškodovanih tkiv in pospešitve njihovega celjenja. Glede na to, da vsako poškodovano tkivo kaže slabo zasičenost s kisikom, po aplikaciji ozona celice asimilirajo kisik, element vitalnega pomena za njihovo obnavljanje, in se vračajo v primarno stanje zdravja in ravnovesja. Terapija z ozonom odstranjuje toksine iz organizma, zmanjšuje vnetje, regulira ph tkiv in aktivira cirkulacijo v poškodovanem področju - oziroma, omogoča telesu, da zaceli samo sebe.

Razen tega, da gre za učinkovito, gre tudi za popolnoma nebolečo in varno terapijo za paciente, ki se želijo čimprej, po stomatološkem posegu, vrniti svojim vsakodnevnim aktivnostim - brez nelagodja in ob popolni odsotnosti bolečine, Ortoimplant Dental Spa se pa lahko pohvali, da to storitev ponuja svojim pacientom že polnih sedem let. „Kot ena prvih stomatoloških ordinacij na Hrvaškem, ki je uvedla uporabo ozona v stomatološko terapijo, smo vsakodnevno priča hitrejšem, po nekaterih ocenah celo do osemkrat hitrejšem okrevanju pacientov, zatem odsotnosti bolečine, toda tudi odsotnosti okužb. Z ozonom, razen pri endodontiji in implantologiji, delujemo tudi na herpes, afte in mikoze sluznice, ter nam omogoča, da se z njim celice direktno nahranijo s kisikom, celo tudi tiste celice, ki se v tkivu nahajajo na globini desetih centimetrov, ter jih je možno doseči z velikimi sondami.“- pravi dr. Zdenko Trampuš, DDS, začetnik Ortoimplant Dental Spa koncepta. .

 

Ozonoterapija je bila
odkrita v Nemčiji v sredini 19. stoletja

Oče ozonoterapije, nemški kemik Christian Friedrich Schönbein ni niti slutil do kakšnega senzacionalnega odkritja je prišel leta 1840, ko je na Univerzi v Baslu (Švica) odkril plin nenavadno svežega vonja in ga poimenoval ozon – z besedo grške korenine, ki označuje vonj ali sveži zrak. Na njegovo odkritje so se nadaljevale vse nadaljnje raziskave v zvezi z delovanjem ozona, ki se v moderni dobi izvajajo v glavnem v Evropi in Ameriki, po celem svetu pa se ustanavljajo tudi profesionalna medicinska ozonoterapijska združenja, s krovnim združenjem - International Scientific Committee on Ozonotherapy (ISCO3 ali Internacionalnim znanstvenim združenjem za ozonoterapijo), da bi se znanstveno ugotovili in standardizirali principi uporabe te učinkovite terapije.

 

Kako deluje ozonoterapija?

Ozonoterapija aktivira imuniteto pri infektivnih boleznih, povečuje oskrbljenost celice s kisikom, povečuje pretok krvi v tkivih, deluje na sproščanje celičnih faktorjev rasti in stimulira regeneracijo poškodovanih tkiv ter dramatično zmanjšuje ali celo popolnoma eliminira bolečino, z delovanjem na receptorje bolečine. Znanstvene raziskave so dokazale učinkovitost pri stomatoloških posegih in cistitisu, kroničnem hepatitisu, infekciji herpesa, pri diabetesu in makularni degeneraciji.

 

Kaj je to medicinski ozon?

Kisik je atom, ki ima primanjkljaj elektronov, kar pomeni, da je kot atom zelo nestabilen in se kot takšen ne more samostojno nahajati v naravi, ter v glavnem formira stabilno molekulo O2 – molekulo kisika, ki se nahaja v naši atmosferi. Razen kot O2, določeno število atomov kisika se v naravi združuje v molekulo O3 - molekulo ozona, ki vsebuje tri atome kisika in se uporablja kot močen biološki stimulans.

Enako kot nastaja v naravi, medicinski ozon nastaja s prehajanjem kisika skozi napravo BIOZON, v čigar sondi, zaradi delovanja elektromagnetnega polja visoke frekvence, prihaja do ločitve kisika na atome in v končnici do ustvarjanja zmesi kisika in ozona, ki se uporablja v terapijske namene.

 

Uporaba
ozonoterapije v stomatologiji

Čeprav se ozonoterapija že dolgo uspešno uporablja tudi v kozmetične namene, da bi prispela tudi v stomatološke ordinacije, je bilo nujno potrebno njeno uporabo podkrepiti z znanstvenimi dokazi o njeni učinkovitosti ter določiti visoke standarde njene uporabnosti, kot podporne terapije pri številnih konvencionalnih stomatoloških terapijah, pri katerih kaže velike prednosti:
- Profilaksa in zdravljenje dentalnih kariesov
- Zdravljenje sluznice – aft, herpesa (zoster in labialni herpes), glivičnih infekcij
- Parodontološko zdravljenje
- V endodontiji za dezinfekcijo korenskega kanala
- Beljenje zob in zobnih polnil
- V oralni kirurgiji po ekstrakciji zoba in za izpiranje pri kirurških posegih
- Zdravljenje halitoze (neprijetnega zadaha)
- V implantologiji za zdravljenje in profilakso periimplantitisa
- Terapija poškodovanih mehkih tkiv (terapija z zračenjem, dekubitus, ki nastaja zaradi protez)
- Terapija ran, ki se počasi celijo, okuženih ran in vnetnih procesov
- Zmanjšuje uporabo anestetikov in bolečino po stomatološkem posegu
- Uničuje 99% bakterij v kariesu
- Terapija kariesa in kot predtretma pečatenju fisur v otroški dentalni medicini


Biološka
aktivnost ozona

Obstaja nekoliko dobro raziskanih delovanj ozona na človeško telo, v prvi vrsti so to: imunostimulirajoče delovanje, analgetično, razstrupljajoče, antimikrobno in regeneracijsko delovanje. S pomočjo aktivacije metabolizma ogljikovih hidratov, proteinov in lipidov, s povečanjem števila ribosomov in mitohondrijev v celicah, ozon pripelje do regeneracij tkiv in organov.

Antimikrobno delovanje ozona je selektivno in omejeno izključno na celice mikrobov, ter izjemno učinkovito pri bakterijah, odpornih na antibiotike. Visoka koncentracija ozona ubija bakterije zelo hitro, kar ozon naredi zelo učinkovitim baktericidnim sredstvom za vse vrste patogenih mikroorganizmov - bakterij, glivic, virusov in parazitov. Za primerjavo, samo ena molekula ozona odgovarja 3000-10 000 molekulam klora in ubija patogene organizme celo 3500-krat hitreje. Študije so odkrile, da ozon rabi samo 10 sekund, da uniči celo 99% bakterij, virusov in glivic v tkivih.

Glede na to, da stimulira proliferacijo imunokompetitivnih celic in sintezo imunoglobulina ter aktivira funkcijo makrofagov in povečuje občutljivost mikroorganizmov na fagocitozo, ozon deluje tudi na celično in humoralno imuniteto. Kot odgovor na terapijo s kisikom, naš imunski sistem ustvarja citokine, prenosnike informacij, ki kaskadno aktivirajo vse ostale imunske reakcije in tako pripeljejo do okrepitve imunskega odgovora.

 

Pri katerih stanjih se
ozonoterapija ne priporoča?

Čeprav je uporaba ozona zanesljiva terapija, vseeno zdravniki svetujejo izogibanje pri nosečnosti, favizmu, hipertireozi, težkih anemijah, miasteniji gravis, akutni intoksikaciji z alkoholom, infarktu, krvavitvi iz organov ali alergiji na ozon. Glede na to, da je v stomatologiji uporaba ozona usmerjena izključno na manjše področje in zelo kratek čas tretiranja, stranski učinki in kontraindikacije so zares pripeljane do minimuma.

 

Ortoimplant Dental Spa

Zakorakajte v Ortoimplant Dental Spa in si podarite nov nasmeh, saj Ortoimplant Dental Spa edini ponuja stomatološko rekonstruktivno rehabilitacijske storitve, podprte z medical SPA terapijami, ozonoterapijami, NiTe 50G magnetoterapijama, limfnimi drenažami, masažami žvekalne muskulature glave in vratu. Vse to na istem mestu, pod vodstvom dr. Zdenka Trampuša, DDS, prvega hrvaškega stomatologa, ki je kot častni član sprejet v najstarejše svetovno stomatološko združenje International Collegue of Dentristry, zaradi prispevkov stroki v regiji.