ZOBNA PROTETIKA
v Zagrebu na Hrvaškem

 

Pomanjkanje enega ali več zob ni samo estetski problem, temveč lahko dolgoročno vpliva tudi na vaše zdravje. Ravno zato mi v zobni kliniki v Zagrebu Ortoimplant posebno pozornost posvečamo zobem, kot nujnim dejavnikom pri govoru in žvečenju. Ko zobje vzpostavijo sklad, skupaj s simetrijo obraza se bo popravila tudi simetrija telesa, kar bo posebej vplivalo tudi na pravilno hojo. Poleg tega bomo poskrbeli za vaš lepši nasmeh in bolj zdravo življenje.

 

 

Kako kakovostno jesti
in si izboljšati kakovost življenja
po izgubljenem zobu?

Gotovo ste premišljevali o tem, da želite kakovostno jesti in zagristi hrano po želji, ne glede na pomanjkanje zoba, ali nošenje proteze. Da bi to dosegli, vam svetujem vsadke ali inovativno All-on-Four metodo, s katero se boste za vedno rešili protez. Evo tudi zakaj.

Prednost zobnih vsadkov je v tem, da boste v vsakem primeru ohranili boljši videz, ker se višina kosti zmanjšuje z izgubo zoba, zobni vsadek pa lahko ta proces prepreči. Lahko jeste karkoli želite, posebej sedaj, ko vsi radi pojemo več kot sicer. Z vgradnjo vsadka na mesto, kjer Vam manjka zob, bomo obvarovali Vaše zdrave zobe pred brušenjem, saj je potrebno izbrusiti dva sosedna zoba, da bi se premostila praznina, nastala zaradi izgube zoba. Takšen način zapiranja praznega prostora ni niti malo praktičen, ker se s časom kost umika, in za sabo vleče tudi zobno meso, kar spet zahteva korekcije na protetičnem delu. Z zobnim vsadkom ste si zagotovili rešitev za celo življenje in jaz iskreno vedno pacientom priporočam vsadke, ker menim, da so dobra investicija v zdravje.

Obstaja nekaj indikacij kdaj je najboljše vstaviti vsadek:

- kadar manjka en ali več zob, ali kadar je čeljust brez zoba. 

V primeru brezzobe čeljusti bi Vam priporočal inovativno metodo All-on-4, pri čemer totalne proteze v samo parih urah zamenjujemo s fiksnim delom na 4 vsadkih, in s tem agonija s protezami in njihovem dajanju v kozarec za vedno izgine. Da pa zdaj ne bi mislili, da imam čarobno palčko, vam bom malo razložil sam postopek. Po diagnostični obdelavi in ugotovljeni indikaciji za All-on-4 dogovarjamo termin za vgradnjo zobnih vsadkov in postavitev začasnega zobnega niza. V zobotehničnem laboratoriju se po vzetih odtisih pripravljajo začasni zobje ter se, če je potrebno, na dan operacije prilagajajo v ustih. Po 8 tednih se vzame odtis za izdelavo trajnih zob in v naslednjem obdobju 7 do 10 dni dobite Vaše trajne zobe. Mi radi rečemo Vaše tretje zobe! Obliko in zobni niz vedno prilagajamo liniji nasmeha in obraza, ne delamo jih po kalupu. 

Precej pogosto me pacienti sprašujejo v glavnem ena in ista vprašanja, tako da čutim potrebo, da to vse napišem črno na belo, kot svojevrsten opomnik ali plonk listek. Pa začnimo po vrsti, zobni vsadek je titanski vijak, ki se vgrajuje v kost in zamenjuje koren zoba. Absolutno je biokompatibilen in so zelo redki primeri, resda se jih jaz v svoji praksi sploh ne spomnim, kadar prihaja do zavračanja vsadka. Absolutno vsi so lahko kandidati za vsadke, če seveda obstaja indikacija za vgradnjo vsadka. Starostna meja ne obstaja in nikakor ne morete biti prestari za takšen poseg, samo je pomembno da ste zdravi. Žvečenje je absolutno enako, kot tudi z lastnimi zobmi. Postopek vsaditve se vedno izvaja pod lokalno anestezijo in je absolutno neboleč, postoperativne travme so minimalne ali jih ni, kar je spet individualno in odvisno od človeka do človeka.