SEDACIJA v zobozdravstvu

 

 

 

 

Zmerna sedacija

Medtem ko vi sanjate, mi delamo na vašem nasmehu – v večini primerov zobozdravnika ne obiščemo zaradi strahu.


Obisk zobozdravnika je lahko resnično prijetno doživetje brez kakršnih koli misli na strah in bolečine, saj se s sedacijo pacientu zagotavljata večja varnost in udobnost, zmanjša se število obiskov zobozdravnika, zobozdravniški ekipi pa se omogoči učinkovitejša izvedba posega ob višji stopnji kakovosti.

Za številne je obisk zobozdravnika neprijetna izkušnja, ki se ji skušajo za vsako ceno izogniti. Ravno zato so zobozdravniki osredotočeni na osnovni vzrok nelagodja in načine za zmanjšanje njegove intenzivnosti. V zobozdravstvu postopki za odpravo bolečin v glavnem temeljijo na uporabi lokalne anestezije.

Strah zaradi bolečin ali bolečine zaradi strahu, težko je razločiti ... V nobenem primeru ne smemo pozabiti na strah, ki se običajno pojavi kot predznak bolečine. Včasih se pojavi tudi, ko bolečine ni, včasih pa manj boleč dražljaj doživljamo kot izjemno bolečo izkušnjo.

Strah lahko prepoznamo po številnih pojavih, kot so zvišan srčni utrip, zvišan krvni tlak, drget, občutek nelagodja in vznemirjenje. Čeprav se pri vsakem posamezniku kaže drugače, je v številnih primerih ravno strah razlog, zaradi katerega ne obiščemo zobozdravnika. Psihologi se strinjajo, da travmatične izkušnje v otroštvu v veliki meri vplivajo na občutke otrok in njihovo obnašanje v odrasli dobi. V zobozdravstvu je to še posebej vidno, zato moramo biti zelo pazljivi, da se izognemo bolečim izkušnjam ter s tem tudi strahovom, ki povzročajo izogibanje zobozdravnikom.

Odsotnost strahu in vseh spremljajočih čustev dosežemo z uporabo zdravil, tako stanje pa imenujemo sedacija. Minimalna sedacija pomeni minimalno zmanjšano raven zavesti, povzročeno z zdravili, ki ne vpliva na pacientovo zmožnost neodvisnega in zavestnega dihanja. Ohranjena sta normalen tip in možnost pogovora med posegom. Mogoče so težave z ravnotežjem, taka zdravila pa ne vplivajo na delovanje srca in pljuč. Poleg tega ni neželene izgube zavesti, občutek zaspanosti pa mine zelo hitro, približno dvajset minut po posegu.

Zmerna sedacija se uporablja pri težjih in daljših posegih. Z zdravili, ki se dajejo intravenozno, se spremeni raven zavesti. Pacient je zaspan in težje govori, vendar se kljub temu odziva na govorna in tipna sporočila zobozdravnika ter pri tem ni prestrašen ali zbegan. Diha samostojno, normalno delovanje srca pa je ohranjeno. Pacient se včasih ne spomni posega, poleg tega pa v zvezi z obiskom zobozdravnika nima neprijetnega občutka.


Sedacija ali z drugimi besedami,
najboljši način kako prespati bolečino

Sedacija je torej stanje zmanjšane zavesti, ki ga dosežemo z uporabo določenih zdravil, ki delujejo na centralno živčevje in je pod popolnim nadzorom anesteziologa. Uporablja se pri večjih in težjih zobozdravstvenih posegih, ki trajajo dlje kot dvajset minut. Najpogosteje gre za radikalnejše in bolj boleče posege, zlasti implantološke in druge kirurške posege, pri katerih mora biti pacient pri miru. V zobozdravstvu se uporabljajo naslednji načini sedacije: inhalacijska, oralna in intravenozna. Sedacija je zlasti priporočljiva pri pacientih, ki so zelo prestrašeni, tudi če gre za manjše strahove.

Pozabite na bolečine, sanjajte na zobozdravniškem stolu. Pred zobozdravstvenim posegom mora pacient, ki želi opraviti poseg s sedacijo, izpolniti vprašalnik, s katerim se ugotovi njegovo zdravstveno stanje. Če pacient izpolnjuje vsa potrebna merila, se mu omogoči uporaba sedacije.

S svojim podpisom pacient privoli v zobozdravstveni poseg in uporabo sedacije med posegom. Po posegu pacient počaka na stomatološki polikliniki približno dvajset minut, s poliklinike pa mora obvezno oditi v spremstvu.