ABECEDA
zdravega nasmeha


Z lepimi in
zdravimi z zobmi do večje
kakovosti življenja

Da bi nasmeh bil in ostal naše največje orožje, moramo nujno imeti zdrave in bele zobe. Stari Grki so spoštovali nasmeh, kot dar bogova. Da bi imeli božanski nasmeh, se moramo nujno pridrževati nekaterih enostavnih pravil. Ivana Trampuš se je specializirala za področje profilakse v Nemčiji. Profilaksa je prevencija zobnih poškodb, na primer, krvavitve zobnega mesa ali nastanka kariesa. Danes Ivana deluje v Tovarni nasmeha - privatni Zagrebški stomatološki kliniki Ortoimplant, kjer vsakodnevno pomaga ljudem, da s svojim nasmehom osvojijo svet. 

Najbolj pomembna je, seveda, redna higiena ust in kontrolni termini pri stomatologu. Pacienti se morajo naučiti, da sami nosijo odgovornost za stanje in zdravje svojih zob. Če se vsakih šest mesecev opravi profesionalno čiščenje zobnega kamna, odstranjevanje morebitne pigmentacije in poliranje s specialnimi pastami, imajo zobje vse predpogoje, da ostanejo zdravi in lepi. ''Naši pacienti počutijo veliko nezadovoljstvo z videzom svojih zob in zobnega mesa ter prihajajo z namenom beljenja, toda po profesionalnem čiščenju in poliranju njihovi zobje zableščijo, zobno meso pa v kratkem roku okreva ter postane boj zdravo'' poudarja Ivana Trampuš. Kariozni zobje in vneto zobno meso so povzročeni ravno z bakterijskim zobnim kamnom, zdravljenje s plombami in kronami je lahko smiselno edino, če se vzpostavi organizirana in kontrolirana profilaksa.

 

10 nasvetov za
zdrav in lep nasmeh glasi:

1. Zobna ščetka z umetnimi dlačicami, zaobljenimi konci in kratko glavo je abeceda umivanja zob
2. Zamenjava ščetkice vsaka dva-tri mesece
3. Zobna nitka in ogledalce za usta sta stalna spremljevalca zobne ščetke in služita za temeljitost pranja
4. Prednost zobni pasti, ki vsebuje fluor, toda izognite se abrazivnim sredstvom za še «posebno bele zobe»
5. Umivati zobe po vsakem obroku, v trajanju treh minut
6. Aktivirati zobe kot «orodje za žvečenje» (kruh s polnim zrnom, surova hrana)
7. Izogibati se sladkorju
8. Pri uživanju sladkih živil obrniti pozornost na simbol, ki označuje sladkarije, ki ne škodujejo zobem
9. Žvečilni gumi brez sladkorja mehansko čisti zobno sklenino, če se intenzivno žveči 20 minut
10. Profesionalna profilaksa dolgoročno ščiti pred bolečinami in varčuje denar!

 

Zdravi zobje so
možni celo življenje!

Torej, treba je paziti na prehrano, da bi se ohranila žvekalna funkcija. Na primer, izdelki iz polnozrnatih žitaric ščitijo zobe, ker jih moramo dobro prežvečiti, s tem spodbujajo močnejše izločanje sline, kar nevtralizira kisline v ustih. Z vadbo žvekalnih mišic in z okrepljenim izločanjem sline se pospešuje prebava enostavnih sladkorjev, ki se začne že v ustih. Hrane ni zaželeno «prekuhati», na primer testenino, priprava al dente je bolj zdrava za zobe. Ob svežem sadju in zelenjavi bodo zobje prav tako imeli «opravila». Če se zelenjava prekuha, bo izgubila dragocene sestavine, kot so to vitamini in minerali. Če že jemljemo sladkor, se priporoča, da pojemo celi kos naenkrat ali takoj popijemo pijačo, ki ga vsebuje, ne pa požirek po požirek v presledkih tekom celotnega dne.

Kdor veliko in redno uživa v črnem čaju ali kavi si glede zobne nege ne more privoščiti malomarnosti, glede na to, da ti napitki po dolgotrajnem uživanju povzročajo trajne in velike spremembe barve. Toda, če jih ne uživamo pretirano, imajo tudi številne prednosti. Namreč, snovi vsebovane v čaju uničujejo mikroorganizme, ki ustvarjajo zobni plak v ustni votlini, ter nevtralizirajo bakterije, odgovorne za zadah iz ust. «Svetujem, da namesto kave ali črnega vina, po kosilu popijete skodelico zelenega čaja», je sklenila specialistka Ivana Trampuš.

V Zagrebški stomatološki ordinaciji Ortoimplant se lahko seznanite z vsemi informacijami glede zdravja zob in uživate v DENTAL SPA aranžmaju, edinstvenem v celi Hrvaški. Prav tako, ordinacija Ortoimplant edina prakticira tudi postavljanje nevidnega zobnega aparata. Zdravniki iz vseh področij stomatologije, od estetske stomatologije do enodontije, imajo na voljo tudi lastni zobotehnični laboratorij ter vrhunsko tehnologijo, ki omogoča nebolečo in prijetno izkušnjo pri stomatologu.