ZOBNI VSADKI v Zagrebu
nadomestek za zobe, ki jih ni

 

Zobni vsadki so high-end rešitev za zobe, ki jih ni. Postavljajo se v čeljustne kosti, kot nadomestek za zobni koren, ki ga ni in služijo kot nosilni del za zobni vsadek (implantat). ''Prednost glede na dosedanji zobni nadomestek je zelo jasna'', pravi dr. Zdenko Trampuš, DDS stomatolog iz Zagreba,'' ker se nič ne maje in ne moti, za utrjevanje pa ni potrebno uporabljati sosednih zob." Nadomestni zobje trdno stojijo na vsadkih, prav tako kot lastni. Seveda, ob predpostavki da se je pacient obrnil na kvalificiranega zdravnika, saj je uporaba vijakov iz titana precizno delo in zahteva veliko izkušenj. Zaradi tega je dr. Zdenko Trampuš DDS svojo izobrazbo končal tam, kjer je moderna tehnika zobnih vsadkov že skoraj popolnoma razvita, oz. v ZDA.
Zahvaljujoč ambiciji in nenehnem izpopolnjevanju v državi neomejenih možnosti, je zobozdravnik iz Zagreba vedno na tekočem z najnovejšimi trendi. Tako se dr. Trampuš pri milimetrski preciznem plasiranju vsadka več ne zanaša samo na rentgenske slike, temveč uporablja tudi novi 3D računalniški program, ki mu v času majhnega posega točno kaže položaj vsadkov in instrumentov. ''Ker so zobje po naravi stvari dimenzionirani na mikrometrsko točnost'', razlaga dr. Trampuš. Pri žvečenju zobje na spodnji in zgornji čeljusti precizno zajemajo eni v druge, kakor kolesca v urnem mehanizmu. Da bi zobni nadomestek kasneje funkcioniral z isto preciznostjo, mora položaj zobnega vsadka biti precizen in točno odgovarjati. Nasploh se lahko reče, da je optimalna priprava vsadka najpomembnejši dejavnik za uspeh terapije. To še posebej velja za zobno meso. ''Največje število pacientov kaže vsaj majhne simptome parodontoze'', pravi dr. Trampuš. Parodontoza v napredni stopnji povzroča izpadanje zob. Glavna področja prakse – implantologija in parodontologija – v ZDA dva neločljiva študijska predmeta –zaradi tega v številnih konceptih zdravljenja vplivajo eden na drugega. Dopolnilo redne higiene s profesionalno profilakso zagotavlja trajnost vsadka.

Šele na koncu procesa je rezultat viden v obliki zobnega nadomestka. To je individualna, s pomočjo zobnega tehnika dokončana zobna krona. Če je zobni zdravnik predhodno optimalno opravil svoje delo, so velike možnosti, da bo pacient celo življenje lahko močno in prosto grizel brez strahu.
 

Ali so vsadki
rešitev za vsakogar?

Izkušen implantolog lahko danes skoraj pri vsaki odrasli osebi postavi zobni vsadek (implantat) . Obstaja samo majhno število kontraindikacij, ki so omejene na težke splošne bolezni. ''Temelj uspešne implantacije mora vedno biti absolutno točna diagnostika in njej prilagojena terapija. Na ta način se danes skorajda popolnoma lahko izognemo neuspešnostim v implantologiji'', pravi dr. Zdenko Trampuš, voditelj certificiranega Centra kakovostne implantologije v privatni stomatološki kliniki v Zagrebu. Celo tudi slaba konstelacija kosti danes ni nujno faktor tveganja glede na dolgotrajni uspeh. ''Če je čeljustna kost zaradi dolgotrajne zobne praznine postala zelo tenka, se le-ta lahko nadgradi s pomočjo različnih metod'', pravi zdravnik specialist. Material za nadgraditev se z enostavnim posegom postavlja na kost in pokrije z zaščitno membrano. V roku nekaj mesecev s procesi pregraditve nastaja obremenljiva substanca kosti, ter s tem tudi stabilno ležišče za vsadek. Najbolj pogosto je možno z enim posegom izvesti nadgradnjo kosti in implantacijo. Samo v izjemnih primerih je situacija takšna, da mora najprej kost popolnoma zaceliti, šele potem, v drugem posegu, pa stomatolog izvaja vgradnjo vsadka.


Ali so zobni vsadki
trend za prihodnost?

''To je včasih bilo tako. Medtem se je začela prihodnost'', meni dr. Zdenko Trampuš. Vse manj je pacientov, ki se zadovoljujejo s kompromisi. Za aktivnega, sodobnega človeka je praktično nepredstavljiva zobna proteza, ki se potegne ven iz ust, trdni most pa ni vedno možno izvesti. Pogosto je luknja prevelika in/ali na zadnjem koncu zobnega niza manjka podporni zob, ki je potreben za utrjevanje klasičnega mostu. Če so zobje, ki služijo kot podporniki ali nosilci, v zadostnem številu, se prav tako morajo izbrusiti, da se lahko most utrdi. ''Pri vsadku je to odveč", razlaga dr. Trampuš.
 
Princip zobnih vsadkov je presenetljivo enostaven:
Na mestu, kjer je nekoč obstajal naravni zob, se kot zatič v čeljust vsajuje zobni vsadek. Postopno zaraste s kostmi in se lahko po oseointegraciji, ki traja 3 - 4 mesece, na njemu trdno zasidrajo posamezni zobje ali mostovi.

Zobje za celo življenje


Spoštovani dr. Trampuš,
koliko dogo lahko zdrži zobni nadomestek,
ki ga drži vsadek?

Dr. Trampuš: Vsadek lahko načeloma zdrži celo življenje. V posameznem primeru je to v največji meri odvisno od nege zob, kajenja, predvsem pa od kakovosti zdravljenja. Naše lastne statistike kažejo, da se z medicinsko-tehnološkimi pogoji in potrebnim know-how lahko skorajda popolnoma izognemo izgubam vsadka. Naša stopnja uspešnosti znaša več kot 99 %. Zaradi tega v vmesnem času dajemo celo tudi petletno jamstvo na funkcijo vsadka.


Vaše priporočilo glede
iskanja ustreznega implantologa?

Dr. Trampuš: Potrebno je obrniti večjo pozornost na izobrazbo. Pogosto se le-ta omejuje na nekaj vikend-seminarjev, ki zobnem zdravniku že dopuščajo, da se izkaže kot specialist. Nasprotno, dober specializirani zobni zdravnik oralne kirurgije je končal izpopolnitev na neki univerzi in je v vsakodnevni kirurški rutini sposoben drugače odgovoriti na vse izzive implantologije. Dr. Trampuš, kje ste Vi končali Vašo izpopolnjevanje? Po končanem študiju leta 1991 sem svoje izpopolnjevanje opravljal na specialističnih klinikah za funkcijsko kirurgijo v Švici, Nemčiji in Italiji, končni specialistični izpit sem opravil septembra leta 2008 na UCLA v Los Angelesu. Torej se intenzivno izpopolnjujem zadnjih 17. let in to definitivno ni konec, temveč začetek napredka.
 

Vaše priporočilo glede
iskanja ustreznega implantologa?

Dr. Trampuš: Potrebno je obrniti večjo pozornost na izobrazbo. Pogosto se le-ta omejuje na nekaj vikend-seminarjev, ki zobnem zdravniku že dopuščajo, da se izkaže kot specialist. Nasprotno, dober specializirani zobni zdravnik oralne kirurgije je končal izpopolnitev na neki univerzi in je v vsakodnevni kirurški rutini sposoben drugače odgovoriti na vse izzive implantologije. Dr. Trampuš, kje ste Vi končali Vašo izpopolnjevanje? Po končanem študiju leta 1991 sem svoje izpopolnjevanje opravljal na specialističnih klinikah za funkcijsko kirurgijo v Švici, Nemčiji in Italiji, končni specialistični izpit sem opravil septembra leta 2008 na UCLA v Los Angelesu. Torej se intenzivno izpopolnjujem zadnjih 17. let in to definitivno ni konec, temveč začetek napredka.


Dr. Trampuš, kje ste Vi
končali Vaše izpopolnjevanje?

Po končanem študiju leta 1991 sem svoje izpopolnjevanje opravljal na specialističnih klinikah za funkcijsko kirurgijo v Švici, Nemčiji in Italiji, KONČNI specialistični izpit sem opravil septembra leta 2008 na UCLA v Los Angelesu. Torej se intenzivno izpopolnjujem zadnjih 17. let in to definitivno ni konec, temveč začetek napredka.


Nežna nadgraditev
kosti brez umetnih materialov

Čeljustna kost se lahko nadgradi z umetnim nadomestnim materialom ali s pomočjo tkiv iz telesa. Nekateri zdravniki uporabljajo mešanico ene in druge metode. Izkušnje specialistov kažejo, da izključna uporaba umetnega materiala ima za rezultat razmeroma visoko stopnjo neuspeha. ''Zaradi tega, kadarkoli je to možno, za obnavljanje kosti uporabljamo tkivo lastnega telesa. To ne izziva nobenih neželenih reakcij in se lahko brez problemov vzame iz drugih področij čeljusti, v istem posegu in s posebno tehniko. Pri razmeroma manj razpoložljivi kosti je vsadke možno stabilizirati v fazi ozdravitve, s pomočjo t.i. satelitskih vsadkov. Ta nova tehnika omogoča vgradnjo vsadka na bočnem področju zgornje čeljusti, celo tudi ko gre za ekstremno izginjanje kosti'', razlaga dr. Trampuš. V svoji sodobni stomatološki kliniki v Zagrebu ta zdravnik, specializiran za posege iz oralne kirurgije in implantologije, redno opravlja operativne posege vseh možnih stopenj težavnosti. Pri tem uporablja možnosti visoke tehnologije, kot je na primer tridimenzionalni slikovni prikaz čeljusti in navigacija ob računalniški podpori, ki omogoča minimalno invazivno operacijo s preciznostjo brez primere. Občutljive sosedne strukture, kot so na primer živci, so zanesljivo zaščitene. ''Celo tudi ko implantologija postavlja visoke zahteve za zdravnika in njegov tim, so le-te za pacienta manj obremenjujoče, kot se nasploh misli'', pravi zdravnik. Posamezni vsadki se lahko vgradijo z navadnim tretmajem v ambulanti. Pri tem zadostuje lokalna anestezija. Pacient pri posegu skorajda ničesar ne čuti in v številnih primerih po posegu celo niti ni potrebno spiti tablete zoper bolečin. Samo pri obsežnih posegih in pri pacientih, ki se zelo bojijo, implantolog priporoča zdravljenje pod popolno narkozo. Njena glavna prednost je ker omogoča, da se v enem obisku zedini več faz zdravljenja. Posebej pacienti, ki dopotujejo iz tujine, radi uporabljajo možnost dogovarjanja naknadnih pregledov na sodobni privatni kliniki.